top of page

ADANA'DA ULAÅžIM

 

     Adana, nüfus büyüklüğü bakımından ülkemizin altıncı büyük kentidir.  2014 yılı sonu itibarıyla 2,1 milyon nüfusa sahip olan kentteki otomobil sayısı yaklaşık 231 bin, toplam araç sayısı ise 464 bin düzeyindedir. Ayrıca, otomobil sahipliÄŸi bakımından Adana, 109 otomobil/1000 kiÅŸi oranıyla yedinci sırada yer  almaktadır (2012 verilerine göre).

Adana’nın en son Ulaşım Ana Planı 1992 yılında hazırlanmış ve günümüzde güncelliÄŸini yitirmiÅŸtir. Bu doÄŸrultuda yeni bir ana planın hazırlanması süreci baÅŸlamış olup ihale çalışmalarına devam  edilmektedir.

      Adana BüyükÅŸehir Belediyesi verilerine göre  2012 yılında ortalama bir günde toplu taşıma sistemleriyle yapılan yolculukların yüzde 50’si minibüslerle, yüzde 31’i özel halk otobüsleriyle, yüzde 15’i belediye otobüsleriyle   ve geri kalan yüzde 4’ü de raylı sistem ile yapılmaktadır. 2012 yılı sonu itibarıyla yalnızca belediye otobüsleriyle 26,9 milyon yolcu taşındığı göz  Ã¶nünde bulundurularak oranlama yoluyla yapılan bir hesapla; minibüsler ile yılda 89,6 milyon, özel halk otobüsleriyle 55,6 milyon yolcu taşındığı tahmin  edilebilir.

     Adana’da 2012 yılı sonu itibarıyla 209 belediye otobüsü, 419 özel  halk otobüsü, 1085 dolmuÅŸ ve minibüs, 1500 adet aktif hizmet veren ticari taksi bulunmaktadır. Ayrıca kentte yaklaşık 17 km uzunluÄŸunda bisiklet yolu mevcut olup yakın zamanda ilave 80 km daha yol yapılması planlanmaktadır. Ancak bisikletin günlük yolculuklar içindeki payına iliÅŸkin bir bilgi  bulunmamaktadır.

Karayolu ulaşım türlerinin yanında, Adana’da hafif raylı sistem hattı da mevcuttur. 2010 yılında faaliyete geçen raylı sistemin ilk aÅŸaması yaklaşık 13,9 km ve 13 istasyon olarak tasarlanmıştır. Bu hatta ilaveten 10,3 km’lik 2. aÅŸama raylı sistem projesi planlanmakla birlikte henüz yapımına baÅŸlanmamıştır. Mevcut raylı sistem ile 2012 yılında 8,5 milyon yolcu  taşınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Adana’da otobüs ve raylı sistem iÅŸletmeciliÄŸinin son 5 yılı finansal açıdan deÄŸerlendirildiÄŸinde; otobüs iÅŸletmeciliÄŸinin 20-40 milyon TL  arasında,  raylı sistemin ise 2-10 milyon TL arasında açık verdiÄŸi  görülmektedir.

     Bu veriler doÄŸrultusunda, Adana’da otobüs ve raylı sistem iÅŸletmeciliÄŸinin finansal anlamda sürdürülebilir bir yapıda olmadığı sonucu çıkarılabilir. Araç filolarından da anlaşılacağı üzere belediyeye ait otobüsler diÄŸer ulaşım türlerine göre yetersiz kalmakta, mevcut araçlar ise iÅŸletme giderlerini karşılayacak düzeyde yolcu taşıyamamaktadır. Raylı  sistemlerdeki durum da  otobüs iÅŸletmeciliÄŸinden  çok  farklı görünmemektedir. Ancak bu durum, raylı sistemin henüz 3 yıl önce faaliyete geçmiÅŸ olması ve sisteme yeterli beslemenin yapılamaması gibi sebeplerle açıklanabilir. Bu veriler doÄŸrultusunda, özel toplu taşıma sistemlerinin toplam oranının yüzde 80’lere ulaÅŸtığı Adana’da belediyenin iÅŸlettiÄŸi sistemlerin daha çekici hale getirilerek yolcuların belediye otobüslerine ve raylı sisteme yönlendirilmesi  gerekmektedir.(Kaynak:T.C. Kalkınma Bakanlığı, Sürdürülebilir Kent İçi Ulaşım Politikaları ve Toplu Taşıma Sistemlerinin KarşılaÅŸtırılması, Uzmanlık Tezi, Faruk CÄ°RÄ°T, Yayın No:2891,2014).

bottom of page